SIF-urile au mai vândut în primele şase luni ale anului circa 0,74% din acţiunile BRD, după ce anul trecut au valorificat pe Bursă circa 2,6% din acţiunile băncii.
Pe de altă parte, Fondul Proprietatea (FP) a cumpărat în ultimul an 2,24% din acţiunile BRD, acesta fiind cel mai mare plasament realizat pe Bursa de la Bucureşti de când americanii de la Franklin Templeton au preluat administrarea fondului, în septembrie 2010.
La SIF-uri, vânzarea de acţiuni BRD este motivată prin nevoia acestor societăţi de a raporta profituri şi de strategia anunţată la începutul lui 2010 care prevede diversificarea portofoliului şi reducerea expunerii pe sectorul bancar, în condiţiile în care BCR nu a mai plătit dividende de doi ani, iar BRD le-a redus puternic.
În primul semestru, cele mai mari profituri le-au raportat tocmai acele SIF-uri care au vândut cele mai mari pachete de acţiuni BRD. SIF Transilvania (SIF3) a vândut 0,5% din BRD şi a raportat cel mai mare profit, de 90 mil. lei. SIF Moldova (SIF2) a câştigat circa 33,5 mil. lei, în condiţiile în care a mai vândut 0,14% din BRD. La polul opus, SIF Banat (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), care nu au vândut acţuini BRD, au raportat profituri de 13, respectiv 10 mil. lei.
De cealaltă parte, Fondul Proprietatea dispune de lichidităţi, dar are prea puţine opţiuni în care să le plaseze pe piaţa locală. Astfel, fondul a cumpărat acţiuni BRD, unde a găsit cantităţi mai mari în piaţă, şi a ciugulit acţiunile pe care le-a mai găsit la Alro şi Azomureş. La Petrom, Transgaz şi Transelectrica nu mai poate cumpăra pentru că deja are pachete mari, SIF-urile nu sunt prea atractive din cauza pragului, iar celelalte acţiuni sunt prea puţin lichide pentru a permite construirea unor poziţii semnificative.
În aceste condiţii, Templeton s-a orientat spre pieţele externe, cumpărând acţiuni Erste şi Raiffeisen de la Viena, c