In zilele noastre, ne aratam impresionati de orasele europene, unde chiar si strazile sunt spalate cu sampoane frumos mirositoare. Multi insa nu stiu ca, la mijlocul secolului 19, igiena in Europa era pe ultimul loc, iar cu cateva secole in urma ciuma facea ravagii pe continent, din cauza igienei precare a oamenilor.
Orasele si palatele nobililor, cele mai murdare
Macelarii, de exemplu, isi transau animalele chiar pe strada, iar cainii trageau de intestinele animalelor sacrificate, sangele curgand in voie pe trotuar. Mai tarziu, europenii invata sa foloseasca gunoiul si excrementele de animale: colecteaza urina pentru a o folosi ca lotiune impotriva razelor solare si pentru albirea tesaturilor, iar din oasele animalelor produc faina, noteaza Teen Problem.
Cu toate acestea, resturile care nu puteau fi prelucrate si refolosite continua sa zaca pe strazi, iar mirosul pestilential trece dincolo de orase. Doar ploaia mai reusea sa spele strazile, iar atunci resturile se scurgeau pe strazi in adevarate suvoaie si torente de gunoi.
La acea vreme, satele erau mult mai curate decat orasele, palatele si castelele nobililor, pentru ca taranii si-au sapat gropi pentru nevoile fiziologice. Orasenii, in schimb, se usurau pe unde apucau, pe strazi, pe scarile cladirilor sau direct de la balcon. In palatul francez, Luvru, nu exista nicio toaleta. Daca era nevoie, oaspetii, curteni si regi, fie se aliniau pe pervazul lung de la fereastra, fie li se aduceau olite de noapte, al caror continut se elibera in spatele palatului.
Asa era si la Versailles. Doamnele de la palat, imbracate stralucitor, aveau obiceiul ca in timpul discutiilor si uneori chiar in timpul slujbelor religioase sa se ridice si, extrem de relaxate, sa se usureze intr-unul dintre colturile camerei. Umbra arbustilor frumos crescuti din parcurile regale erau un l