Nici nu s-a terminat razboiul la Tripoli, ca au si inceput luptele pentru insfacarea bogatiilor petroliere ale Libiei.
Se apropie impartirea tortului
Inainte de a incepe revoltele din februarie 2011, Libia exporta 1.300.000 barili de petrol zilnic, respectiv aproape 2% din productia mondiala. Oprirea productiei libiene s-a reflectat in escaladarea preturilor la hidrocarburi in lumea occidentala si este foarte probabil ca reluarea exporturilor sa produca o revenire, noteaza ruvr.ru, preluand un articol din The New York Times.
Dar, intr-un asemenea moment, nu atat preturile preocupa cercurile de afaceri, cat ingrijorarea cu privire la impartirea acestui tort, care nu lasa de ghicit cine va apuca feliile cele mai barosane.
Recunoscatori de pe acum, rebelii au si lasat sa se inteleaga ca, la semnarea contractelor pentru petrol, nu vor uita cine le-a fost prieten in aceasta lupta si cine le-a fost dusman. Reprezentantul oficial al rebelilor, Abdeljalif Mayouf, s-a pronuntat in acest ses:
"N-avem probleme cu tarile occidentale, cum ar fi Italia, Franta si Marea Britanie, dar putem avea probleme de ordin politic cu altele, cum ar fi Rusia, China si Braziilia".
Multi vor sa fie lideri
Pozitia lui este de inteles si are o oarecare logica, dar acest Abdeljalif Mayouf, deocamdata un anonim, se supraestimeaza inadmisibil, daca isi inchipuie ca el detine bagheta cu care poate dirija mastodontii globului aratandu-i fiecaruia ce partitura are de cantat.
Fireste, reactia n-a intarziat sa apara. Ministrul de Externe italian Franco Frattini a furat startul, ca sa spun asa, si a afirmat imediat ca firma italiana ENI "va juca, in viitor rolul de lider" in aceasta zona.
De altfel, Italia este departe de a fi in capul mesei cand li se va imparti mesenilor tortul miresei, ramas nemanca