Incertitudinile din economia mondiala genereaza tot mai multe provocari pentru bancile centrale, iar BNR are chiar mai putin spatiu de manevra din cauza luptei pe care o duce cu inflatia, in contextul in care majorarea TVA a dublat in doar un an preturile de consum.
Zicala "toamna se numara bobocii" se potriveste de minune si cu situatia in care se afla Banca Nationala a Romaniei (BNR), care asteapta noi informatii din economie, mai ales din piete si supermarketuri, pentru a declara castigatoare lupta cu inflatia.
Situatia este delicata pentru oficialii de la BNR, intrucat incertitudinile s-au acumulat in economia mondiala, iar prognozele de crestere nu mai par atat de sigure ca acum jumatate de an.
Ori BNR are nevoie sa castige razboiul cu inflatia, ca sa inceapa sa stimuleze economia si prin parghia monetara.
Dobanda de politica monetara este batuta in cuie de 15 luni, la nivelul de 6,25%, in conditiile in care multe dintre economiile dezvoltate au ajuns la minim cu ratele dobanzilor si tot nu a fost suficient pentru a reporni motoarele economiilor.
Totusi, banca centrala risca sa relaxeze politica monetara prea tarziu, in conditiile in care marile economii ale Europei au dat semne de slabiciune inca din trimestrul 2, iar perspectivele si primele semne din trimestrul 3 nu sunt incurajatoare.
Potrivit lui Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, o decizie de politica monetara se transmite in economie in cel mai fericit caz in 6-9 luni, ceea ce este un timp rezonabil tinand cont ca in mod normal procesul de transmisie dureaza 2 ani.
“Estimarile pe Romania arata ca efectul de transmisie este mai rapid, pana intr-un an”, explica Lungu.
El considera ca BNR vrea sa contracareze efectele fluxurilor de capital, astfel incat dobanzile sa nu mai fie atat de atractive, ducand la o slabire a cursului, ceea