Celebra formula a lui Einstein are o geneza complicata si oarecum ambigua, avand putin de-a face cu relativitatea, sustin doi fizicieni americani, care il acuza pe celebrul om de stiinta de plagiat.
Conform celor doi cercetatori, fizicienii Stephen Boughn de la Haverford College din Pensylvania si Tony Rothman de la Universitatea Princeton, care si-au publicat studiul in revista de specialitate arXiv, precursorul formulei celebre din teoria relativitatii ar fi Fritz Hasenohrl, profesor de fizica la Universitatea din Viena, in 1904, precizeaza PhysicsWorld.
In studiul efectuat pentru descoperirea istoricului celebrei formule, cei doi americani au atribuit ecuatia de echivalenta masa-energie lui Fritz Hasenohrl, care a obtinut-o sub forma E=3/8 mc2, in 1904. De celebra relatie sunt legate si numele unor ilustrii fizicieni ai vremii, cum ar fi James Clerk Maxwell, Max von Laue, Philipp Lenard si Henri Poincare.
Intr-o lucrare datand din 1904, publicata in analele vremii, profesorul Fritz Hasenohrl, de la Universitatea din Viena, elevul reputatului Ludwing Boltzmann si succesorul lui la catedra de fizica, este cel care ar fi gasit, de fapt, relatia masa-energie.
Laureat al premiului Nobel, Philipp Lenard este cel care a incercat sa desparta numele lui Einstein de teoria relativitatii, inca de la inceputul secolului XX, care nu poate fi vazuta ca fiind doar un produs de "stiinta evreiasca".
Profesorul Fritz Hasenohrl a fost laudat la vremea respectiva chiar de un alt titan al fizicii, Erwin Schrodinger. Rothman a declarat ca "Hasenohrl, austriacul, a fost probabil fizicianul de frunte al vremii sale" si poate ar fi realizat mult mai multe, daca nu ar fi fost ucis in Primul Razboi Mondial.
Relatia masa-energie a fost indelung discutata la vremea respectiva, chiar si de Henri Poincare, care declara ca r