Aproape 46 de milioane de persoane recurg la bonurile de masă, plătite integral de stat, o soluţie altădată pentru cei săraci. Programul SUA pentru persoanele cu dizabilităţi este aproape de colaps. În actuala situaţie, banii vor ajunge doar până în 2017.
Aplicaţiile sunt cu 50% mai multe faţă de acum 10 ani, pe fondul creşterii şomajului şi al îmbătrânirii generaţiei „baby boom". Programul se confruntă cu probleme de foarte mulţi ani, dar nicio administraţie nu a luat taurul de coarne. La sfârşitul anilor '70, Congresul a încercat să reformeze programul şi a înăsprit condiţiile de înscriere. Numărul beneficiarilor a scăzut timp de câţiva ani, chiar în perioada recesiunii de la începutul anilor '80. Dar condiţiile au fost relaxate din nou şi din 1984 numărul aplicaţiilor admise a crescut din nou. Vezi aici video!
Fondurile care administrează programul cer Congresului relocarea de fonduri de la sistemul de pensii, măsură care a mai fost luată o dată, în 1984. Soluţia este însă una pe termen scurt şi ar pune presiune pe programul de pensii, sufocat şi el în ultimii ani. De altfel, sistemul de securitate socială, în care sunt incluse, printre altele, programul pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru pensionari, riscă să intre şi el în colaps în următorii 20 de ani. Cu o rată a şomajului de 9,2%, se estimează că anul acesta în jur de 3,3 milioane de persoane vor încerca să intre în program. Cu 700.000 mai mulţi decât în 2008.
Multe disfuncţionalităţi
Dincolo de problemele financiare, programul prezintă numeroase disfuncţionalităţi. Cum condiţiile de eligibilitate nu sunt strict stabilite, în el intră foarte multe persoane care nu s-ar califica, în timp ce oameni cu dizabilităţi reale pot aştepta peste doi ani pentru a fi acceptaţi, sau sunt respinşi de două-trei ori. De altfel, două treimi dintre primele aplicaţii sunt respinse. Pensionarii au