Politicienii au pus pe masa discuţiilor o serie de propuneri care schimbă faţa alegerilor de anul viitor: locale şi parlamentare în acelaşi timp, un Legislativ fie unicameral, fie cu două camere, dar mai puţini membri, vot uninominal pur, dar fără prag electoral.
PDL a lansat ipoteza organizării alegerilor locale în acelaşi timp cu cele parlamentare, pe motiv că ar scădea costurile scrutinului, instituţiile locale „paralizează un an", iar „politicienii îşi pierd miniţile", după spusele purtătorului de cuvânt al partidului, Sever Voinescu. După ce premierul Emil Boc a admis că, „teoretic", alegerile pot fi comasate, reacţiile au început să curgă: cei mai mulţi politicieni, atât de la putere, cât şi din opoziţie, lasă să se înţeleagă că nu sunt împotriva acestei idei, dar nici nu sunt dispuşi să negocieze schimbarea legislaţiei, necesară pentru a avea alegeri locale şi parlamentare în acelaşi timp. „Şansele sunt foarte mari, dacă există voinţă politică majoritară, iar luându-mă după declaraţii recente, cred că există. Discuţii mai vechi au fost şi în interiorul conducerii PDL", a spus Voinescu.
Economii la buget şi din puşculiţa partidelor
Unul dintre avantajele invocate este costul mai mic al organizării alegerilor. În situaţia actuală, România nu-şi poate permite „să se lase în propriile ei proaste tradiţii", spune purtătorul de cuvânt al PLD despre acest aspect. Eurodeputatul Cristian Preda este de părere că nimeni nu va risca să ceară date diferite pentru alegeri, ceea ce ar însemna importante costuri suplimentare într-o perioadă în care resursele bugetare sunt drămuite.
Dincolo de banii de la buget, partidele ar face economii şi cu cheltuielile de campanie, în condiţiile în care formaţiunile ar pompa bani în afişe, spoturi şi aşa-zisele „pomeni" electorale o singură dată. Deşi atât puterea, cât şi opoziţia critică dur mita electorală, aleg