Bursa de la Bucureşti a crescut şi miercuri, cu 0,88%, pentru a treia zi consecutiv, în linie cu bursele externe, însă într-o piaţă în care prudenţa investitorilor a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultima lună.
Piaţa locală a avansat în această săptămână cu 2,7%, după ce doar în ultimele două şedinţe de săptămâna trecută a coborât cu 5,8%.
Deşi în ultima oră a şedinţei de la Bucureşti bursele mature din Europa şi-au accelerat ascensiunea, după publicarea unor date peste aşteptări despre producţia din SUA, investitorii de la BVB au rămas pe poziţii de aşteptare.
"Este normal să fie această lipsă de lichiditate. Este vizibilă pe mai multe pieţe şi la fel s-a întâmplat şi în 2008. Este foarte logic, pentru că este prea ieftin să vinzi şi, în acelaşi timp, prea riscant să cumperi", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood & Co, care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.
La finalul şedinţei, primele zece acţiuni, analizate de indicele BET, aveau cotaţii în creştere în medie cu 1,07%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, a avansat cu 0,76%. Creşterea a fost limitată de acţiunile FP, care au scăzut cu 0,5%, în timp ce titlurile SIF-urilor au închis în urcare.
"Mai ales la bănci există temeri serioase şi bine întemeiate, în România tot sistemul depinde de băncile-mamă care în cazul unora aduc 80-90% din împrumuturile între bănci. Dacă băncile-mamă nu mai dau euro, atunci nici cele din România nu mai dau credite. Nu ai creştere la credite, nu ai creştere economică", a mai spus analistul.
Fer consideră că un alt motiv pentru scăderile pe piaţa locală îl reprezintă retragerile unor fonduri străine. "Când un fond are ieşiri de bani, trebuie să vândă. Mai întâi va vinde acţiuni la companii din România", a spus el.
Prudenţa investitorilor la tr