Ciocolata neagră este cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, iar mai nou există șanse să se demonstreze că aceasta poate atenua efectele nefaste ale razelor solare. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Laval din Québec. Potrivit coordonatorului echipei, Bruno Riverin, pentru acest studiu, cercetătorii au lansat o campanie de recrutare a femeilor care au pielea foarte albă, cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani. Până în prezent, 30 de femei au răspuns apelului lansat de Institut des Nutraceutiques et des Aliments Fonctionnels (INAF), iar alte 30 sunt încă aşteptate pentru a alcătui un eşantion de 60 de persoane. O parte a început deja să mănânce câte trei pătrăţele de ciocolată neagră pe zi, iar altele consumă o substanţă şi vor continua să facă acest lucru timp de 12 săptămâni. Ciocolata neagră este bogată în polifenoli, molecule prezente în cacao, care sunt antioxidanţi naturali, în timp ce substanţa placebo folosită, care are un gust foarte asemănător, nu conţine deloc aceşti polifenoli.
Experiment în curs
De-a lungul vizitelor la laborator, participanţii urmează să primească pe partea interioară a antebraţului o doză bine calculată de raze ultraviolete emise de o lampă specială. Cercetătorii speră să poată demonstra că pielea persoanelor care au mâncat ciocolată cu polifenoli va suporta fără nici o reacţie secundară o doză mai mare de raze, spre deosebire de persoanele care au primit un placebo.
De altfel, studii anterioare realizate în Germania şi în Marea Britanie au oferit deja indicii în acest sens, însă eşantionul pe care au fost realizate studiile era prea mic - 18 într-un caz şi 30 în celălalt. Riverin a explicat că din eşantion au fost excluşii bărbaţii, pentru a avea un profil hormonal mai omogen.
Ciocolata neagră este cunoscută pentru beneficiile sale pentru să