După ce Finlanda a obţinut de la guvernul elen un acord de garantare cu un miliard de euro a participaţiei statului finlandez la salvarea Greciei, înţelegere neagreată de Germania şi FMI, guvernele din zona euro iau în considerare un plan prin care Grecia ar putea oferi garanţii nelichide, precum proprietăţi imobiliare, terenuri sau companii, în schimbul ajutoarelor de urgenţă primite de la partenerii europeni.
Aceste noi neînţelegeri dintre liderii europeni referitoare la salvarea Greciei pun în pericol revenirea fragilă de pe bursele lumii din ultimele zile, scrie The Telegraph.
Discuţiile anterioare s-au axat pe găsirea de active lichide, bani sau aur, care să fie folosite ca garanţii, opţiune respinsă de cancelarul german Angela Merkel.
Noul curs al discuţiilor urmează unui acord încheiat luna aceasta de Finlanda şi Grecia care prevede că statul elen va depozita, ca garanţii, un miliard de euro în bani lichizi într-un cont al statului finlandez. Încurajate de această înţelegere, Austria, Olanda, Slovacia şi Slovenia au anunţat că vor acorduri de aceeaşi natură.
Un purtător de cuvânt al grupului parlamentar din care face parte partidul cancelarului a declarat că Merkel consideră că a pune aur ca garanţie pentru ajutoare "nu este calea cea bună".
Finlanda ameninţă că se retrage din programul de salvare
Finlanda, prin premierul Jyki Katainen, a ameninţat că se va retrage din programul de susţinere a Greciei dacă înţelegerea cu Atena nu este acceptată de ţările zonei euro.
"Acordul reprezintă decizia parlamentului noastru de a-l cere ca o condiţie pentru participarea la salvarea Greciei", spus Katainen.
Conform acordului, Finlanda ar investi fondurile primite ca garanţii în obligaţiuni cu risc minim. Dacă Grecia nu-şi va putea rambursa datoriile către fondul de salvare al zonei euro, FESF, Finlanda va