Acţionarii companiilor listate la New York sunt cu 1.000 miliarde de dolari mai săraci în urma deciziei Standard & Poor"s de a reduce pentru prima dată ratingul SUA de la AAA, la AA+, iar unii investitori consideră că pierderile sunt de neîn-ţeles. În timp ce indicele de referinţă al bursei americane a pierdut 6,7%, adică 1.030 miliarde de dolari, de la retrogradarea din 5 august, titlurile de Trezorerie SUA au crescut pe piaţa secundară în cel mai accelerat ritm din ultimele 12 luni, iar guvernul american s-a împrumutat la cele mai reduse dobânzi din istorie.
"Unul dintre cele mai perverse lucruri la care am asistat în 25 de ani de afaceri este că, după ce S&P a redus ratingul guvernului SUA, reacţia investitorilor a fost să se înghesuie tocmai în titlurile care au fost retrogradate, ieşind în acelaşi timp de pe acţiuni fără să se uite la preţ. Cotaţiile bursiere s-au decalat mult prea mult", comentează Kevin Rendino, money manager la fondul american BlackRock, cu active de 3.650 miliarde de dolari, potrivit Mediafax.
Pentru investitori ca Rendino, valul de vânzări a părut nejustificat, nu a discriminat între companiile care chiar meritau să scadă şi cele aflate într-o situaţie bună. Astfel au apărut "chilipiruri" pe bursă pentru investitorii atenţi.
Purtătorul de cuvânt al S&P Edward Sweeney a refuzat să comenteze dacă decizia agenţiei de rating a influenţat deciziile investitorilor de a vinde acţiuni.
Decizia S&P, care contrazice poziţiile celorlalte două mari agenţii de rating, a atras atenţia investitorilor de la cel de-al zecelea trimestru consecutiv în care companiile din componenţa indicelui S&P 500 au raportat profituri pes-te estimări.
Acţiunile au fost vândute masiv, alături de mărfuri şi de majoritatea valutelor, preferate devenind aurul, titlurile de trezorerie SUA, obligaţiunile guvernamentale japoneze, francul elveţian şi