Fostul lider al PSD spune că a plecat din rândurile social-democraţilor din cauza celor rămaşi tributari mentalităţii anilor '90 şi că nu a fost victima vreunui complot, aşa cum s-a speculat. Luna februarie a anului trecut a schimbat radical cursul vieţii politice a lui Cristian Diaconescu.
A fost momentul în care a decis să părăsească partidul ce i-a încredinţat două portofolii ministeriale şi să se alăture deja demisionarului Gabriel Oprea (şi el fost membru al cabinetului Năstase), în demersul de a pune bazele unei noi formaţiuni de Stânga. La vremea respectivă, s-a vorbit mult despre faptul că fostul vicepreşedinte al PSD ar fi fost urmărit, din dispoziţia unor colegi, pentru a fi compromis.
Cristian Diaconescu este şi astăzi destul de evaziv în legătură cu acest subiect şi încearcă şă-şi contureze un itinerariu politic diferit de cel anterior. Spune că nu regretă plecarea din PSD şi analizează retroactiv momentul pierderii alegerilor prezidenţiale de către Mircea Geoană. În rândurile care urmează vă invităm să descoperiţi câteva detalii, neobservate până acum, ale profilului politic al lui Cristian Diaconescu.
CARTE DE VIZITĂ
- Cristian Diaconescu s-a născut la 2 iulie 1959, la Bucureşti.
- A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti (1983).
- A fost judecător (1984-1990); după Revoluţie, se angajează în Ministerul Afacerilor Externe.
- A fost ministrul Justiţiei (2004) şi ministru de Externe (2008-2009).
- A fost membru al PSD (2002-2010).
- Este senator şi preşedinte de onoare al Uniunii Naţionale pentru Progresul României (din 2010).
„Cetăţenii votează potenţa în comunitate"
„Adevărul": Cât mai valorează, astăzi, pentru electoratul românesc noţiunile de Stânga şi Dreapta?
Cristian Diaconescu: Nu atât cât valorează în alte state europene. Asta poate pentru că Româ