Lumea de la est de noi a constituit mereu o atracţie exotică pentru europeni. Orientul începe la sud de Dunăre, dacă nu chiar de Carpaţi, merge prin Turcia spre ţările arabe, cele din vestul asiatic sau din nordul african, cam pe unde bîntuie acum revoluţiile schimbătoare de regimuri pietrificate. Vest-europenii numesc această zonă, aproape exclusiv musulmană, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu, care cum a avut colonii pe acolo. Mai departe, spre Indii şi Chine este Orientul Îndepărtat şi cel Extrem, îndepărtat rău de tot.
Cînd arta şi cultura vorbesc de orientalism, este vorba de spaţiile mai apropiate, mediteraneene, arabe, palmieri, ape de smarald, deşert, călduri mari, oameni înfăşuraţi, enigmatici, exotism din plin. Pentru români, Orientul începe mai repede, în chiar estul său, în Dobrogea, pe malul Mării Negre. Cîndva, pînă aici bătea Imperiul Otoman. De fapt, el bătea şi mai departe, Dobrogea era chiar o parte a lui. Iar în sudul Dobrogei, în Cadrilater, regina Maria şi curtea ei de artişti au găsit inima Orientului, cel visat cu ochii deschişi de romanticii europeni.
În comerţul cu obiecte de artă, mai ales cu pictură, orientalismul este un subiect aparte, precis conturat şi de prestigiu. Marile case de licitaţii au şedinţe dedicate orientalismului, printre alte teme care adună ofertă şi bani. În acest an, pentru a doua oară, casa Artmark de la noi a organizat o licitaţie de orientalism, exclusiv pictură. Au fost oferite 79 de picturi şi una singură, penultima, a rămas nevîndută. S-au adunat, de sub ciocănelul de licitaţie, 692.550 de euro, estimarea maximă cumulată fiind de 600.000 de euro. Cel mai mare preţ al serii a fost de 160.000 de euro, obţinuţi de "Afizé", un nud cu spatele de Nicolae Tonitza, record şi pentru clasamentul personal al lui Tonitza. Pe coadă de sezon estival, să ne delectăm, încă pe caniculă, cu vînzările sau doar ofer