O dezbatere furtunoasă a pornit în ultimele zile în România, după ce preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător al proiectului minier Roşia Montană. Dar liderii noştri par să cheltuiască mult mai puţin timp şi să consume mult mai puţină energie pentru a intra în posesia unui alt aur, aflat în „mina" de la Bruxelles.
Miza financiară a exploatării miniere este enormă, cel puţin la prima vedere. Preşedintele şi-a motivat poziţia afirmând, printre altele, că potrivt contractului ce urmează a se desfăşura, 20 de tone de aur urmează să intre gratis în depozitele Băncii Naţionale. Fapt care ar contrbui la consolidarea financiară a României, în această perioadă de turbulenţe pe glob.
Dar în timp ce săbiile politicice, economice, ecologiste şi propagandistice se încrucişează la Bucureşti, o mină de aur zace în părăsire. Ea se află tocmai în capitala Uniunii Europene.
Aţi uitat cumva de "Planul Marshall"?
La începutul acestei luni, Comisia Europeană a propus un plan prin care cofinanţarea pe care trebuie să o asigure şase state membre la accesarea fondurilor UE va scădea, de la 15%, până la 5% . Este vorba despre Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia, Ungaria şi România. Astfel, statele în cauză vor beneficia de un acces mai uşor şi mai rapid la zeci de miliarde de euro, din fondurile europene. Şi, foarte important, vor economisi importante resurse proprii, pe care le vor putea redirija spre proiecte de dezvoltare sau pentru reducerea datoriei publice.
În cazul României, sumele ce pot fi economisite se ridică la aproape 715 milioane de euro. Doar grecii ar economisi mai mult decât noi, peste 870 de milioane. Portugalia ar economisi 629 de milioane, Ungaria 308 milioane, Letonia 255 de milioane, Irlanda 98 de milioane.
Dacă am fi un pic deştepţi...
Să facem o socoteală. La cotaţiile de acum, cele 20 de tone de aur invoca