Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal se referă la deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializare
Dascălu: Micii traficanţi de băutură ocupă aproximativ jumătate din piaţa neagră; marii traficanţi au firme off-shore
Persoanele care deţin mai mult de 40 de litri de alcool etilic în afara antrepozitului fiscal riscă pedeapsa cu închisoare de la unu la patru ani, sancţiune aplicată şi în cazul comercializării produsului peste această cantitate.
"În prezent, nu este incriminată ca şi infracţiune deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a alcoolului etilic, fără a fi marcat sau cu marcaje necorespunzătoare, deşi acesta este un produs accizabil care intră sub incidenţa marcării", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă care aduce modificări Codului Fiscal.
În forma propusă de Ministerul Finanţelor va fi considerată infracţiune "deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare de alcool peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri".
"Măsura e bună, dar sunt sceptic că se va aplica"
Îndoindu-se că va fi aplicată, preşedintele patronatului GARANT, din domeniul băuturilor spirtoase, Romulus Dascălu, a declarat pentru Mediafax că măsura este una bună, pentru că ar diminua evaziunea fiscală la alcool. "Mai e mult până departe şi sunt sceptic că se va aplica. Măsura va afecta micii traficanţi de băutură, pe cei care produc în garaj. Oricum,