Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind necesitatea demarării cât mai curând a investiţiei de exploatare a minereurilor aurifere la Roşia Montană au generat o serie de mesaje de sprijin şi apreciere din partea reprezentanţilor comunităţilor locale din zonă, a asociaţiilor de întreprinzători sau organizaţii sindicale şi studenţeşti.
Traian Băsescu a declarat, marţi, la TVR, că acum susţine mai mult decât oricând proiectul minier de la Roşia Montană, având în vedere fluctuaţiile valutare, dorind să pună “ţara în siguranţă” şi precizând că România are nevoie de aur pentru rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone. Preşedintele a menţionat că, din informaţiile sale, la Roşia Montană există 300 de tone aur şi 1.600 de tone de argint.
Mesajul de sprijin al preşedintelui a generat o serie de scrisori deschise prin care comunităţile locale şi membrii asociaţiilor de interes din zonă au subliniat aprecierea faţă de poziţia şefului statului privind dezvoltarea proiectului minier la Roşia Montană şi au adus argumente în acest sens, de ordin social şi economic. Au fost evidenţiate atuurile privind crearea locurilor de muncă în minerit, o ocupaţie tradiţională în zonă, perspectivele de dezvoltare a infrastructurii şi protejarea ecologică, îmbunătăţirea condiţiilor de trai în general.
Scrisori deschise au transmis primarii şi reprezentanţii comunităţilor din Roşia Montană, Abrud, Bucium, Ciuruleasa, Sohodol sau Crişcior (Hunedoara), dar şi cei din partea Sindicatului “Viitorul Mineritului”, ONG Pro Dreptatea, Asociaţiei Studenţilor din Roşia Montană, precum şi Patronatul Societăţilor de Construcţii din România şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii. Acesta din urmă susţine că, “potrivit proiectului prezentat de compania RMGC, aproximativ 2,4 miliarde de dolari sunt prevăzuţi a fi investiţi în bunuri, servicii şi