În iulie, cantitatea de numerar aflat în circulaţie în România a înregistrat cea mai mare creştere lunară din ultimii ani adică peste 1,5 miliarde de lei marcând o nevoie suplimentară de lichiditate din partea băncilor dar şi o revenire a dorinţei de consum din partea populaţiei
În luna iulie a acestui an, cantitatea de numerar aflat în circulaţie în România a crescut cu 5,7% faţă de iunie adică cu peste 1,5 miliarde de lei. Evoluţia marchează cea mai importantă creştere lunară de la debutul crizei până în prezent şi se datorează, în primul rând retragerilor de bani pe care românii le-au operat în iulie.
“Este o creştere mare dar sezonieră. România este încă o ţară a numerarului. Românii nu plătesc cu cardul atunci când pleacă în concediu, preferă cash. De aceea este o regulă că înanite de sărbători şi în perioadele de vacanţă ei îşi lichidează depozite din bănci şi golesc cardurile. Banca Naţională trebuie să acopere această nevoie suplimentară de numerar”, explică pentru capital.ro Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. În opinia oficialului băncii centrale, acest fapt poate fi interpretat ca un semnal pozitiv.
“Litoralul nu a mai fost atât de plin ca anul acesta de multă vreme. Nu ştiu dacă a crescut încrederea oamenilor în economie dar este clar că vedem o uşoară revenire a poftei de consum”, a mai spus Vasilescu. Nici analiştii nu văd un semn rău în creşterea masei monetare din iulie şi interpretează datele ca o evoluţie sezonieră.
“Pentru perioada aprilie-iulie a acestui an numerarul în circulaţie a crescut cu doar 8% comprativ cu intervalul similar de anul trecut când creşterea a fost de 11%. Este clar o evoluţie sezonieră.”, spune Nicolae Chidesciuc, economistul-şef al ING.