Personalităţi ale vieţii publice pot fi propuse în mod excepţional pentru funcţia de şef de misiune diplomatică sau consulară, a precizat, joi, purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea, în legătură cu numirea fostului prefect al capitalei, Mioara Mantale, în funcţia de consul general la Strasbourg, relatează NewsIn.
Nominalizarea pentru funcţia de consul general este făcută de MAE şi se aprobă de către primul-ministru al României, a arătat Doris Mircea.
Ea a menţionat că articolul 13 din legea 269/2003 se referă la gradul profesional de consul general, şi nu la funcţia de consul general corespunzătoare calităţii de şef de misiune consulară.
"Conform legislaţiei în vigoare, pentru funcţia de şef de misiune diplomatică sau consulară pot fi propuse pentru numire, în mod excepţional, personalităţi ale vieţii publice care îndeplinesc condiţiile pentru admiterea în rândul corpului personalului diplomatic şi consular al României. În acest caz, nu este necesar ca persoanele nominalizate să fi făcut parte anterior din corpul diplomatic şi consular al României", a explicat purtătorul de cuvânt al MAE.
Ea a adăugat că noul consul al României la Strasbourg, Mioara Mantale, este doctor în drept din anul 2007, având o vastă experienţă profesională în domeniul juridic. De asemenea, doamna Mantale a efectuat numeroase cursuri de formare profesională în România şi în străinătate în domeniul juridic şi al administraţiei publice, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE.
Doris Mircea a mai spus că noul consul general al României la Strasbourg vorbeşte fluent trei limbi străine - engleză, franceză, italiană - şi îl va înlocui pe Marcel Alexandru, al cărui mandat s-a încheiat.
Guvernul a decis miercuri, prin hotărâre, numirea fostului prefect al capitalei, Mioara Mantale, în funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României de la Strasbou