Aurul si argintul au fost folosite intotdeauna ca instrumente investitionale de protectie, in special in criza. Mai ales in ultimii ani, cele doua metale au atins valori maxime istorice, pe fondul reorientarii investitorilor care produse sigure si cu potential crescut. Dar raman inca multe intrebari. Ce metal pretios este cel mai bun pentru investitii? De ce sunt asa volatile? Daca esti incepator in acest segment, trebuie sa te documentezi foarte bine si sa alegi cea mai potrivita cale, recomanda specialistii Investopedia.com.
Tot ce straluceste inseamna aur
In primul rand, aurul este un metal pretios recunosc pentru durabilitate (nu oxideaza sau rugineste), maleabilitate si capacitatile de a conduce caldura si electricitatea. Se foloseste la nivel industrial in medicina stomatologica si in electronice, dar este cunoscut in principala ca material de baza pentru bijuterii si anumite monede.
Valorea aurului este determinata 24 din 24 de piata, aproape 7 zile pe saptamana. In principiu, tranzactiile cu aur sunt determinate de semtimente, pretul fiind mai putin afectat de regula intalnirii si a ofertei. Exista o serie de factori ce influenteaza valoarea metalului galben:
1. Ingrijorarile din sistemul financiar: cand bancile si titlurile sunt consiederate instabile, investitorii se indreapta catre aur, vazut ca o investitie sigura.
2. Inflatia: aurul este la mare cautare cand preturile sau increderea in actiuni, bonduri sau real-estate scad puternic.
2. Razboaiele sau crizele politice: evenimentele de acest gen au indreptat tot timpul investitorii catre aur.
Glontul de argint
Spre deosebire de aur, pretul argintului oscileaza intre perceptia sa ca metal pretios si rolul important in industria metalurgica. Din acest motiv, fluctuatile de pret au volatilitati mult mai mari decat in cazul aurului.
Asa ca nu doa