Simple, versatile, elegante, eficiente, clătitele rămân prinţesele modeste ale deserturilor. Gusturi clasice îmbinându-se armonios ca două jumătăţi distincte ce refac întregul, clătitele cu ciocolată umplute cu cremă de vanilie îşi păstrează decenţa în ciuda prezentării elaborate. Pregătiţi-le pentru a vă surprinde musafirii.
Porţii: 2
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
pentru clătite
125 grame de făină (1 pahar)
2 ouă
130 ml lapte (o jumătate de pahar)
120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
30 grame unt topit (2 linguri)
2 linguri de cacao
1 plic de zahăr vanilat
puţină sare (un sfert de linguriţă)
câteva linguri de ulei pentru prăjit
crema de vanilie
500 ml lapte
130 gr zahăr
4 galbenuşuri
30 grame amidon
1 păstaie vanilie (sau 20 ml esenţă de vanilie)
50 grame de unt
Preparare:
Preparaţi clătitele conform reţetei.
Puneţi laptele la fiert împreună cu zahărul şi miezul batonului de vanilie sau esenţa.
Pentru a extrage miezul de vanilie, tăiaţi batonul în două, pe lungime, şi răzuiţi seminţele din interior cu dosul unui cuţit.
Fierbeţi laptele şi lăsaţi-l să se răcorească.
Amestecaţi gălbenuşurile de ou cu amidonul într-o crăticioară.
Adăugaţi, puţin câte puţin, lapte cald peste gălbenuşurile cu amidon, şi încorporaţi-l repede cu telul.
Atenţie! Laptele fierbinte neîncorporat corespunzător poate tăia crema.
După ce tot laptele a fost încorporat, puneţi crema pe foc şi fierbeţi la foc mic, amestecând continuu, până când se leagă.
Dacă doriţi crema mai dulce sau mai vanilată, adăugaţi corespunzător zahăr, respectiv esenţă de vanilie.
Luaţi crema de pe foc şi încorporaţi cubuleţele de unt.
Lăsaţi crema să se răcorească şi umpleţi cu ea clătitele.
D