Deşi prin programul naţional de sănătate vaccinarea copiilor este gratuită, mulţi părinţi refuză pe motiv că nu au încredere în substanţele care le-ar putea feri copiii de boli.
În judeţ avem o acoperire vaccinală de sub 95%, ceea ce-i face vulnerabili pe micuţii care nu au fost imunizaţi, atunci când în colectivitate pătrunde o persoană bolnavă.
ADS Călăraşi: La ce riscuri îşi expun astfel de părinţi copiii?
Camelia Truică: Pericolul de îmbolnăviri este permanent. Pentru că acoperirea vaccinală este joasă, sub 95% la nivelul întregului judeţ, oricând pot apărea probleme. Dacă o persoană infectată pătrunde în comunitate, imediat cei care nu sunt imunizaţi se pot îmbolnăvi. Este foarte important ca părinţii să înţeleagă faptul că protejarea micuţilor este esenţială. Trag un semnal de alarmă şi-i informeaz încă o dată să nu neglijeze acest aspect.
Care sunt motivele pentru care sunt refuzate vaccinările?
Primul ar fi acela că nu au încredere, deşi vaccinul este singurul produs de pe piaţă care este supravegheat îndeaproape, controlat şi verificat. Avem o comisie la nivel naţional care se ocupă cu acest lucru. Nu există nicio reacţie adversă a vaccinului care să pună în pericol viaţa cuiva. Înainte de revoluţia din 1989 nu se înregistrau refuzuri la vaccinare, acum avem probleme pentru că există un larg acces la informaţie, iar oamenii nu ştiu să selecteze sursa credibilă. Mamele, în general, sunt cele mai influenţabile persoane. Cred că încă un motiv este legat şi de faptul că mai multe vaccinuri se fac în etape, există mai multe doze pentru ca imunizarea să fie completă, iar cetăţenii se plictisesc să tot vină la cabinet.
Citiţi mai multe amănunte despre acest subiect în ediţia de astăzi a săptămânalului ADS Călăraşi