Germanilor nu le place butonul "like" de pe paginile de Facebook. Landul german Schleswig-Holstein a cerut tuturor siturilor cu sediul social pe teritoriul său să elimine acest buton. Decizia a fost iniţiată de responsabilul landului pe probleme de viaţă privată. În caz contrar, deţinătorii site-urilor ar putea suorta o amendă de 50.000 de euro.
Conducerea landului susţine că Facebook incalcă legile privind viaţa privată , din Germania si din Uniunea Europeană, întrucât , odată accesat acest buton, datele private ale utilizatorilor ajung în SUA.
Oficialii landului Schleswig-Holstein cred că datele personale nu doar pet imp de 90 mde zile, aşa cum au recunoscut oficialii facebook, ci chiar pentru o perioadă de doi ani.
Europarlamentarul român Renate Weber (PNL, ALDE), specializată pe dosare privind drepturile omului, comentează pentru "Adevărul Europa" decizia landului german. Mambru în Comisia de Libertăţi Civile (LIBE), Renate Weber vorbeşte despre problemele apărute înre SUA şi Uniunea Europeană în ceea ce priveşte protecţia datelor personale ale cetăţenilor.
Adevărul Europa: Doamnă Weber, cum apreciaţi decizia landului german?
Renate Weber: Decizia nu este foarte surprinzătoare, Germania fiind, într-adevăr, una dintre puţinele ţări din UE cu adevărat preocupate de protejarea vieţii private. Trebuie însă remarcat că decizia se referă numai la instituţiile de stat din landul Schleswig-Holstein, ceea ce e firesc, până la urmă. Pentru că autorităţile nu ar putea să oblige nici companiile private şi nici cetăţenii să se protejeze, dacă nu vor.
A.E.: Vi se pare o măsură justă, în raport cu dimensiunea unei eventuale ameninţări, sau ea este, cumva, exagerată?
R.W.: Cateva observaţii merită facute. Abia după această masură, Facebook a recunoscut că prin accesarea butonului "like" se obţine automat adresa de IP a utilizatorul