Cu o singură firmă între primele 300 din ţară în funcţie de cifra de afaceri - fabrica de prelucrare a lemnului din Rădăuţi, deţinută de austriecii de la Egger - judeţul Suceava continuă să fie un El Dorado pe piaţa locuinţelor. După Ilfov-Bucureşti, judeţul din nord-estul ţării a construit cu bani din Italia şi Spania cele mai multe case din România anul trecut, aproape 3.700, cu 20% mai multe decât toată Oltenia la un loc, în cinci judeţe.
Piaţa caselor din România a continuat să se "atrofieze" anul trecut, într-un ritm mai alert faţă de anul precedent, după ce inerţia proiectelor din anii de boom s-a estompat, finanţările private au lipsit, iar programul "Prima casă" nu a reuşit să mişte piaţa.
Aproape 49.000 de locuinţe au fost livrate anul trecut, în scădere cu 23% faţă de 2009, din care nici 3.000 de unităţi au fost realizate din bani publici, mai puţin de jumătate faţă de anul anterior.
Cu alte cuvinte, nu doar "Prima casă" a ţinut piaţa locuinţelor pe loc, ci şi ministerul condus de Elena Udrea, cea care la începutul lui 2010 anunţa un plan de construire a 100.000 de locuinţe din fonduri publice în decurs de trei ani. La un ritm de 3.000 de case pe an, proiectul anunţat ar putea fi concretizat 10%.
Circa 60% din casele noi sunt concentrate în zece judeţe din România, unde regiunea Bucureşti-Ilfov îşi adjudecă în mod tradiţional poziţia de lider, cu 6.700 de locuinţe livrate, în scădere cu 17%, în timp ce Suceava a devenit anul trecut al doilea judeţ din ţară, cu 3.700 de unităţi, în scădere cu doar 9%.
Autorităţile din Suceava spun că se construieşte în general în jurul oraşului, la o distanţă de până la 5-6 kilometri, piaţa rezidenţială trăind în primul rând din banii trimişi de românii plecaţi la muncă în afară.
"Din datele pe care le avem noi, cei mai mulţi oameni care îşi construiesc acum case au bani de la rude