Compania Spicul Bucuresti, un brand vechi de peste 160 de ani in industria de panificatie locala, isi cere insolventa. Vezi ce factori ameninta sa puna capat unei “legende” a economiei romanesti.
"Criza si problemele de restructurare a datoriilor ne-au determinat sa luam aceasta decizie", a declarat pentru DailyBusiness.ro Gheorghe Ilie, presedintele si CEO-ul Spicul SA.
Acesta a mentionat ca unii creditori, printre care Unicredit, nu au acceptat sa reesaloneze imprumuturile companiei.
In plus, o firma de constructii a refuzat sa compenseze datoriile pe care le are catre companie cu platile pe care aceasta trebuie sa le faca in contul unor lucrari la o cladire, potrivit lui Ilie.
El a adaugat ca la nerealizarea volumelor de vanzare si a marjelor de profit a contribuit si nedecontarea TVA in termen precum si evaziunea fiscala si concurenta neloiala.
De asemenea, si intrarea in marile retele de magazine a generat unele probleme companiei. Gheorghe Ilie a mentionat ca marile retele platesc mai repede acum, dar preturile sunt foarte mici.
Toti acesti factori s-au adunat, punand “bomboana pe coliva”, a mentionat presedintele Spicul.
Acesta nu vede in insolventa un lucru rau. “Cine aude de insolventa parca aude de dracu. Insolventa este o masura gandita de economisti pentru restructurarea datoriilor. Permite reesalonarea cu toti creditorii, astfel incat sa existe un respiro al partilor”, a mentionat Gheorghe Ilie.
Cererea companiei de intrare in insolventa se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti. Presedintele Spicul crede ca societatea are sanse mari sa fie salvata, in urma intrarii in procedura de reorganizare.
Gheorghe Ilie declara anul trecut ca vanzarile companiei urmau sa se dubleze la 3-4 luni dupa ce produsele sale vor intra pe rafturile marilor retaileri. In urma acc