Romania ar putea ajunge una din primele cinci tari din Europa, din punct de vedere economic, daca ar avea un program de dezvoltare bine pus la punct, care sa includa, in primul rand, un sistem financiar-bancar stratificat, potrivit omului de afaceri Dinu Patriciu.
Pentru a se dezvolta toate domeniile economice, ar fi nevoie de implementarea unui sistem care sa permita cresterea unor banci locale, regionale, municipale si case de economii, care sa poata oferi sprijin financiar micilor intreprinzatori, ce nu pot obtine credite din partea marilor banci, a declarat Dinu Patriciu, joi seara, la B1 TV.
Dinu Patriciu, de acord cu suprataxarea bogatilor
Potrivit spuselor sale, exista doua conditii pentru un asemenea sistem. Prima ar fi ca supravegherea acestui sistem sa nu tina de Banca Nationala a Romaniei, ci de o alta institutie, iar banca centrala sa ramana responsabila doar de moneda, in asa fel incat sa nu exista conflictul de interese din prezent.
In al doilea rand, trebuie sa existe un sistem flexibil si simplu de autorizare a acestor institutii financiare. "Nu poti sa autorizezi pe cineva care vine cu 5 lei. Dar un grup de fermieri locali ar trebui sa se poata uni intr-o cooperativa financiara. Nu marile banci vor finanta vreodata agricultura, ci astfel de institutii financiare", a explicat Dinu Patriciu.
Dinu Patriciu: Statul trebuie sa negocieze mai bine contractul pentru Rosia Montana
In plus, miliardarul este de parere ca o tara cum este Romania, care trebuie sa se dezvolte pentru a ajunge macar la nivelul partenerilor sai europeni, necesita pastrarea suveranitatii pentru o perioada de timp.
"De exemplu, fiscalitatea europeana, care are o lunga traditie, inca din feudalism, cu taxarea directa, se bazeaza pe taxarea muncii si, mai nou, pe taxarea energiei, cele doua motoare ale cres