La cinci ani după ce jurnalista Anna Politkovskaia a fost împuşcată în liftul blocului în care locuia, procuratura din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele lui Dmitri Pavliucenkov, fost colonel de poliţie, acuzat că ar fi organizat crima. Cine se află în spatele său rămâne însă deocamdată un mister.
Moartea Annei Politkovskaia a stârnit, în 2006, reacţii furioase în întreaga lume. Jurnalista, cunoscută şi peste hotarele Rusiei pentru reportajele în care arăta brutalitatea cu care armata rusă a purtat războiul din Cecenia şi dezvăluia atrocităţile comise atât de către soldaţii ruşi, cât şi de către aliaţii ceceni ai acestora, era unul dintre cei mai acerbi critici ai Kremlinului - şi ai stilului autoritar al fostului preşedinte şi actualului premier, Vladimir Putin.
De altfel, nu puţini au fost aceia care au presupus că atât Putin, cât şi prim-ministrul cecen, Ramzan Kadirov, s-ar fi putut afla în spatele asasinatului. Poate şi din această cauză, printre cele peste 1.000 de persoane care au participat la înmormântarea sa nu s-a numărat nici un oficial al guvernului rus - iar singurul comentariu al Kremlinului privitor la moartea jurnalistei a venit din partea lui Vladimir Putin, care a declarat, la trei zile după asasinarea acesteia, că influenţa lui Politkovskaia asupra vieţii politice din Rusia a fost „extrem de nesemnificativă".
Arestări, proces, achitare
Primele arestări în cazul Politkovskaia au fost făcute în 2007; dintre cei zece bărbaţi deţinuţi iniţial, patru au fost aduşi în octombrie 2008 în faţa Tribunalului Militar al districtului Moscova. Trei dintre aceştia au fost acuzaţi că l-ar fi ajutat pe cel care a tras focurile fatale - şi care era fratele a doi dintre acuzaţi. Al patrulea era un colonel al serviciilor secrete FSB, care a fost scos de sub acuzare din lipsă de probe. Un lucru rar pentru Rusia, procesul a avut loc