Preţul mai scăzut, condiţiile de plată şi termenele bune de livrare au generat în primul semestru un avans de aproximativ 5% al volumului vânzărilor de ascensoare. În schimb, din cauza presiunii pieţei asupra preţurilor, această creştere nu s-a regăsit neapărat şi în valoarea contractelor, spune Adrian Boniu, directorul general al companiei IFMA, parte a grupului Ţiriac Holdings, controlat de omul de afaceri Ion Ţiriac.
La nivelul întregului an, Boniu estimează că volumul vânzărilor ar putea creşte cu 4-6%, pe baza rezultatelor din primul semestru şi a proiectelor în derulare. "De remarcat reapariţia unor proiecte mari, de genul complexurilor comerciale. Noi, de exemplu, lucrăm în prezent la Galleria Arad. Din păcate (...) presiunea existentă pe bugete a condus la scăderea preţurilor de contractare", a spus el.
Boniu nu a oferit o estimare concretă legată de nivelul pieţei, însă potrivit informaţiilor furnizate în martie de reprezentanţii ThyssenKrupp Elevator România, segmentul de instalări noi s-a ridicat în 2010 la aproximativ 35-40 de milioane de euro.
Parcul de ascensoare în funcţiune în România cuprinde peste 45.000 de unităţi, iar aproximativ 80% dintre acestea au nevoie urgentă de modernizare, spune reprezentantul IFMA.
"Principala problemă în această perioadă este lipsa lichidităţilor, care în multe cazuri duce la blocaje financiare. Piaţa de ascensoare noi este strict legată de piaţa construcţiilor, deci măsurile privitoare la piaţa constucţiilor ajută implicit şi piaţa ascensoarelor noi. Strict pentru piaţa de ascensoare ar fi bine-venit un program de modernizare şi reabilitare a ascensoarelor vechi, cu durata de viaţă depăşită şi care pot pune în pericol viaţa cetăţenilor", a afirmat Boniu.
IFMA a lansat două programe speciale pentru aceste ascensoare, iar în primul semestru a înlocuit sau modernizat peste 100 de unită