Dezbinare totală în comuna Saligny, unde se va construi depozitul pentru deşeurile de la Cernavodă: unii zic că nu se tem, alţii spun că vor creşte vinetele cât şura. Sursa: FERI PREDESCUSursa: FERI PREDESCU
1 /.
Comuna Saligny, o aşezare constănţeană vecină cu Cernavodă, mai are puţin şi dă în clocot. Cei 2.500 de locuitori nu mai au linişte de când au aflat că la marginea satului se va construi un depozit uriaş în care vor fi înmagazinate "resturile radioactive de la Atom". Aşa numesc ei Centrala Nucleară de la Cernavodă, al cărui prim reactor se află la numai 500 metri de hotarul comunei.
"Ce-au păţit japonezii nu-i nimic. Noi păţim mai rău!"
Pe uliţele prăfuite ale satului sau la cârciuma de la şoseaua naţională, oamenii întorc subiectul pe toate părţile.
Mulţi dintre ei lucrează la "Atom" sau au rude "atomiste" alţii trăiesc din ce muncesc în propria grădină sau de pe urma celor câteva animale pe care le au în ogradă. Terenurile agricole sunt puţine, pentru că satul este aşezat pe dealuri pietroase, abrupte, care împiedică orice cultură. Acum, localnicii au aflat că autorităţile române au decis că satul lor este cel mai nimerit loc pentru amplasarea unui depozit de deşeuri slab şi mediu radioactive care vor fi transferate de la Centrala Nucleară Cernavodă.
E iureş în Saligny, mai ales în Ştefan cel Mare, satul învecinat cu "Atomul". Degeaba încearcă să-i convingă primarul Gabriel Tătulescu, fost angajat timp de 20 ani al Centralei, că depozitul de deşeuri nu va prezenta niciun pericol: "Dimpotrivă, vom avea o mulţime de avantaje, apă, canalizare, energie termică ieftină, drumuri asfaltate". Cei mai mulţi nici nu vor să audă. Nu se sfiesc de prezenţa primarului, care ne face turul satului şi ne arată viitorul amplasament al depozitului.
"Ce faci, mă, Gabi, încerci să ne convingi dacă vii cu presa după tine?", i se adresea