Tinerii care vor să devină ingineri în construcţii trebuie să cunoască, pe lângă engleză, şi germana sau spaniola, în condiţiile în care pe această piaţă este greu de găsit un loc de muncă astăzi chiar şi pentru cei cu studii superioare. Asta în ciuda faptului că tinerii de astăzi nu sunt mai puţin deştepţi decât cei din urmă cu 10 ani. Doar că ei trebuie ghidaţi de către familie până la momentul în care pot lua singuri deciziile corecte, spune într-un interviu pentru Business Construct profesorul Johan Neuner, rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti.
Anual, 750- 800 de studenţi termină cursurile unei facultăţi din cadrul celei mai mari universităţi de construcţii din ţară, adică numai jumătate dintre cei înscrişi, iar tot mai puţini dintre aceştia au reuşit să-şi găsească un loc de muncă în ultimii 3 ani.
"Absolvenţii noştri trebuie să fie interfaţa dintre specialistul din străinătate şi specialiştii români, de aceea avem un departament de limbi străine şi comunicare, unde ei se pregătesc şi în limba engleză, dar şi într-o limbă secundară, cum este spaniola, franceza sau germana. Am observat că cel mai mult se caută absolvenţi de engleză-germană: nu avem niciun rateu acolo, toţi sunt angajaţi. O problemă avem însă la engleză-franceză", spune Neuner.
Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB) este cea mai mare instituţie de învăţământ superior cu acest profil din ţară, şcolarizând în prezent peste 8.200 de studenţi numai la ciclul de licenţă. UTCB are şapte facultăţi (Construcţii Civile Industriale şi Agricole, Hidrotehnică, Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, Instalaţii, Utilaj Tehnologic, Geodezie şi Inginerie în limbi străine), care scot anual câte 750 - 800 de ingineri pe piaţa muncii.
Profesorul Neuner crede că programele de studii vor trebui adaptate în funcţie de criterii precum cele mai căutate limb