Lucrările de restaurare nu vor împiedica desfăşurarea evenimentelor culturale. De-a lungul timpului, interioarele cetăţii au fost parţial restaurate, astfel încât să amintească de viaţa de curte şi pentru a crea o imagine despre ceea ce a reprezentat locuinţa temporară a voievozilor Moldovei.
Cetatea de Scaun a Sucevei găzduieşte pe parcursul anului mai multe evenimente culturale cu tradiţie în Suceava, iar în prezent se derulează un proiect cu fonduri europene de restaurare a zidurilor şi amenajarea unui spaţiu pentru spectacole.
Valoarea proiectului se ridică la 13 milioane de euro, durata de execuţie fiind de 46 de luni. În lipsa unui plan de situaţie detaliat al Cetăţii de Scaun, nu se va realiza o refacere integrală a zidurilor şi a turnurilor, deoarece o serie de normative europene impune reconstrucţia unui asemenea monument doar în limitele în care detaliile iniţiale ale acestora sunt cunoscute clar.
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea prima fotogalerie de la Cetatea de Scaun
Vor fi restaurate zidurile, capela, baia turcească, închisoarea, camera de gardă, vor fi consolidaţi bolţii, halele de jos şi cele de sus. Pe platoul de deasupra halei de sus va fi amenajat un spaţiu pentru spectacole, pentru diverse manifestări culturale şi va fi refăcută latura de nord. Pe lângă locurile de parcare, Cetatea va avea şase echipamente impotriva incendiilor, sistem antiefracţie, 820 de metri de alei şi platforme pietonale din care 230 metri pentru persoane cu mobilitate redusă şi două grupuri sanitare cu 18 cabine. Va fi realizat un punct de informare, iar noua faţă a Cetăţii de Scaun presupune şi crearea a 55 de locuri de muncă temporare şi şapte locuri de muncă permanente pentru suceveni.
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea a doua fotogalerie de la Cetatea de Scauna Sucevei
Cetatea