20.000 de români sunt bolnavi de TBC, iar în fiecare an apar 12.000 de cazuri noi. România este fruntaşă în Europa în ceea ce priveşte numărul oamenilor care suferă de o boală eradicată, de altfel, în mai toate ţările din jurul nostru. Cum am ajuns în această situaţie?
Mai bine de 100 milioane de dolari au fost investiţi în tra-ta-men-tul pacienţilor cu tuberculoză din România, în ultimii zece ani, potrivit Or-ga-nizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cu toate acestea, ţara noastră este prima în Europa la numărul de pacienţi diag-nos-ticaţi cu tuberculoză. In-te-resant este că ţările din jurul nostru, Serbia, Bulgaria sau Ungaria au reuşit să scape de această problemă. Situaţia din România este cu atât mai dificilă cu cât robinetul de bani proveniţi de la Fondul Global aproape că s-a închis, iar Ministerul Sănătăţii alocă puţin prevenţiei. „Suntem de patru ani în UE şi se presupune că ne putem rezolva singuri problemele de sănătate publică de acum încolo", explică pneumologul Cristina Popa, de la Institutul „Marius Nasta", din Bucureşti. Care sunt însă motivele pentru care au-torităţile noastre nu pot rezolva totuşi această problemă? Am încercat să răspundem la această în-trebare cu ajutorul unor medici specialişti în pneumologie, activişti ai unor ONG-uri implicate în lupta cu această boală şi reprezentanţi ai statului. Astfel, am identificat trei principale cauze.
1. Nu se face „curat" în programul de tuberculoză, iar sanatoriile primesc fonduri tot mai puţine
O parte din fondurile dedicate pacienţilor cu tuberculoză vin de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (aceasta decontează spitalizarea, tratamentul, investigaţiile), restul banilor provenind de la Ministerul Sănătăţii (acesta decontează vaccinarea anti-TBC şi controalele radiologice la suspecţi) şi de la ONG-urile de profil. „Este o brambureală în sistem şi sunt permanent conflicte în