The New York Times, New York: Populiştii au dreptate într-o privinţă: Uniunea nu-şi ascultă cetăţenii. Iar felul în care acționează conducătorii şi instituţiile ei nu face decât să întărească impresia că integrarea europeană se face prin măsuri tehnocratice asupra cărora populaţiile nu au nicio influenţă.
Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi. Când filozoful german Jürgen Habermas spune ceva despre Europa şi ţara lui, germanii ascultă cu multă atenţie. În calitate de european pasionat şi admirator al Statelor Unite, Dl. Habermas, în vârstă de 82 de ani, se pronunţă atunci când simte că lucrurile merg foarte prost.
Ca atare, la Berlin, cu ocazia unui discurs recent – în momentul în care criza euro se prelungeşte – audiența a fost captivată. El a acuzat elitele politice de a nu-şi îndeplini responsabilitatea de a apropia Europa de cetăţenii ei.
"Procesul de integrare europeană, care s-a petrecut întotdeauna peste capetele populaţiei, a ajuns într-un impas", a declarat Dl. Habermas la un forum găzduit de către Consiliul European pentru Relații Externe. "Nu mai poate continua fără a trece de la modul de funcţionare obişnuit, administrativ, la unul care să implice mai mult publicul."
Elitele politice "îşi îngroapă capul în nisip", a spus el, adăugând: "Ei se încăpăţânează să-şi continue proiectele elitiste, privând populaţia europeană de dreptul de vot."
Cei care împărtăşesc aceeaşi opinie cu Dl. Habermas, dau adesea ca exemplu comportamentul lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, puterea executivă a Uniunii, şi al lui Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, care reprezintă cele 27 de state membre.
În ultimele luni, nici unul din cei doi nu a reuşit să explice publicului larg ce se întâmplă cu Europa şi cu euro. Când dau interviuri, au tendinţa să se adreseze unei