Conform unei cercetari, in 2010 peste 200 de milioane de oameni s-au implicat in jocurile sociale, industria jocurilor sociale generand venituri in valoare de 1 miliard de dolari. Previziunile spun ca aceste cifre vor fi de 5 ori mai mari in urmatorii 5 ani.
Socialul este unul din principalele trenduri ale industiei web. Asadar succesul jocurilor sociale este unul firesc. Imbinand relaxarea si satisfactiile pe care le aduce practicarea jocurilor pe calculator cu nevoia de socializare a jucatorilor, produsul obtinut a fost unul cu un evident potential si care s-a dovedit de un real succes. In plus, o data cu introducerea componentei sociale si folosirea retelelor sociale pentru raspandirea mesajului si invitatiei la joc, jocurile sociale atrag utilizatori dintr-o paleta foarte larga de tipologii. Astfel jocurile nu mai sunt practicate doar de copii, ci de persoane de toate varstele si din toate domeniile.
Principalele modalitati de genereare de venit in industria jocurilor sociale sunt introducerea reclamelor in cadrul jocurilor si vanzarea bunurilor virtuale catre jucatori. Un studiu din 2010 a aratat ca in sectorul american, utilizatorii de internet dedicau jocurilor 407 milioane de ore intr-o luna. E lesne de inteles de ce o asemenea expunere aduce venituri din publicitate si e de asemenea evident faptul ca se obtin venituri semnificative din vanzarea bunurilor virtuale la preturi accesibile catre o masa mare de jucatori.
De la jocuri sociale de sine statatoare, care si-au inceput expansiunea cu cativa ani in urma, precum World of Warcraft, la jocuri dezvoltate in mediul oferit de catre Facebook, reteaua sociala cu cea mai mare raspandire la ora acutala, jocurile sociale se bucura de o mare priza la public. Daca vorbim despre jocuri dezvoltate pe Facebook, cel mai sonor nume este Farmville, joc apartinand companiei Zynga, ce