Omul, in evolutia sa, a fost mai mereu victima a infectiilor dar antibioticile n-au existat dintotdeauna ca sa-l vindece, de aceea a fost nevoit sa-si caute leacul in natura.
Este stiut ca antibioticele de sinteza, creatii ale zilelor noastre, dau reactii adverse. S-a constatat, de asemenea, si ca, daca sunt folosite des, bacteriile se smecheresc si opun rezistenta, lucru care nu se intampla in cazul antibioticelor naturale.
Antibioticele naturale nu au reactii adverse precum cele de sinteza care provoaca alergii, eruptii pe piele, perturbari ale florei intestinale, candida, ca sa enumar doar o parte din neplacerile provocate. Daca se incepe un tratament cu plante care contin antibiotice naturale si, dupa patru, cinci zile nu se constata nici o imbunatatire a starii de sanatate, atunci se poate apela la antibioticul recomandat de medicul specialist.
Despre usturoi se stie, inca din antichitate, ca este bun impotriva multor afectiuni. Cercetarile moderne n-au facut decat sa confirme ca usturoiul, consumat regulat, cate doi catei pe zi, previne sau trateaza multe afectiuni, cum ar fi infectii urinare, cistite, rani, furuncule, infectii ale ochilor, nasului si gitului, hipertensiune arteriala, arterita, diferite alergii, tiuituri in urechi, dureri de piept si de cap, tuse, gripa, raceli, afectiuni ale plamanilor si ca este un antibiotic natural fara reactii adverse.
Ceapa este, de asemenea, un aliment cu proprietati antibacteriene care nu trebuie ocolit de persoanele care se vor sanatoase si rezistente la factorii de mediu. Cand este frig, ceapa si usturoiul, aceste condimente iuti, cresc temperatura interioara a organismului, il energizeaza, ii dau putere si rezistenta.
Propolisul, mai ales sub forma de tinctura, previne si trateaza infectiile. Cea mai buna si sigura tinctura este cea preparata acasa pentru ca