O metodă de distracţie răspândită în străinătate a ajuns recent şi în România. Este vorba despre jocurile în labirint, create în cele mai diverse locuri: parcuri, lanuri de porumb etc.
După ce a lucrat ca asistent de promovare turistică pentru Primăria Bruxelles-ului şi asistent de dezvoltare rurală în cadrul Ministerului Agriculturii din Belgia, Nicolae Marghiol (28 de ani) s-a întors acasă anul trecut cu o idee năstruşnică în cap: „A te pierde într-un labirint uriaş e o idee pe care mulţi dintre noi o avem din copilărie. Vă mai aduceţi aminte când eraţi mic şi completaţi labirinturi în reviste? Eu am lucrat în Belgia şi am văzut astfel de labirinturi făcute în sate ca să atragă turişti din mari oraşe. Atunci mi-a venit ideea". Săptămâna trecută, Nicolae Marghiol şi-a văzut visul cu ochii, inaugurând primul „labirint dintr-un lan de porumb" din România.
Locaţia e satul Drăguş, amplasat la jumătatea distanţei dintre Făgăraş şi Transfăgărăşan. Suprafaţa pe care se întinde labirintul este de 3 hectare, acesta fiind parte dintr-un „ecoparc de agrement" de 6 hectare, care mai deţine şi un teren de fotbal, un loc de picnic şi un spaţiu de joacă pentru copii, realizate din lemn. Întreaga investiţie a costat 25.000 lei, fiind sponsorizată de primăria Drăguş şi de „Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România".
Cum să-ţi faci un labirint
Nicolae Marghiol explică cum şi-a dus la îndeplinire visul: „Am făcut pe hârtie planul labirintului, cu cele trei piaţete şi forumul, după care l-am transpus la scară pe ogor prin măsurători topografice. Am semănat porumbul şi, deşi e un ecoparc şi nu e voie să îngrăşăm solul prea tare, anul ăsta a fost nevoie să-i administrăm îngrăşăminte, fiindcă înainte aici a fost o pajişte şi solul era sărăcit în nutrienţi. După pornirea în vegetaţie am plivit plăntuţele în aşa fel încât să respectăm forma labirintului". Apoi