- Social - nr. 854 / 26 August, 2011 Lactatele constituie alimente de baza in hrana oamenilor, de foarte multa vreme. Autoritatile din domeniul sanatatii recomanda consumul zilnic de lactate, datorita proprietatilor benefice pentru organism, si anume: sursa importanta de proteine si calciu, ameliorarea unor afectiuni gastrointestinale, intarirea sistemului imunitar. Exista, totusi, si contraindicatii, unele dintre acestea referindu-se la persoanele care au intoleranta la lactoza. Site-ul descopera.ro dezvaluie cateva dintre cele mai noi descoperiri despre efectele consumului de lactate asupra organismului, prezentate de Autoritatea Europeana de Securitate a Alimentelor. Conform acestora, iaurtul si margarina contin anumite cantitati de stanioli si steroli vegetali, substante care pot reduce nivelul de colesterol sangvin. Numeroase fructe, legume, uleiuri vegetale si cereale contin acesti stanioli si steroli vegetali, insa in cantitate mult mai redusa. Colesterolul din sange poate fi scazut cu 7 - 10%, gratie consumului zilnic de steroli si stanioli vegetali (1,5 – 2,5 grame). Cercetatorii au estimat ca alimente ca iaurtul, margarina sau branzeturile, cu un nivel sarac in materii grase, pot reduce colesterolul din sange. Steriolii si staniolii vegetali blocheaza absorbtia colesterolului in intestinul gros si scad nivelul de lipoproteine din sange, denumite si colesterolul "rau”, efectul benefic fiind vizibil chiar din primele 2 - 3 saptamani. Studii, realizate pe o perioada de pana la 85 de saptamani, au aratat ca efectul benefic al lactatelor se poate mentine chiar pe o perioada foarte lunga de timp. Consumul de calciu si produse lactate in perioada copilariei ar putea favoriza longevitatea, potrivit unui studiu realizat de catre cercetatori europeni si australieni. Acest studiu a analizat obiceiurile alimentare ale unor familii, pe o perioada de 65 de ani, incepand