(Raspuns pentru COZMA MIHAI - Brasov, F. AS nr. 948)
Sotia mea a urmat un tratament cu radiatii in zona cavitatii bucale si s-a confruntat cu aceleasi efecte secundare. Tratamentul l-a urmat in Germania, unde a primit mai multe indicatii, printre care:
* Functiile glandelor salivare isi revin intr-un interval de doi ani, dar nu in totalitate. Functionarea lor poate fi stimulata cu guma de mestecat fara zahar, cu Xylitol, care sa ramana in gura cel putin 20 de minute (se foloseste intre mese).
* Se bea ceai de salvie, deoarece combate uscaciunea mucoaselor.
* Pentru a compensa lipsa salivei in timpul meselor, se poate bea cate o inghititura de apa, ceai sau lapte, faciliteaza masticatia si inghitirea mancarii. Se vor evita alimentele uscate sau condimentate.
* Uscaciunea gurii se amelioreaza cu spray cu saliva artificiala SASEEM (contine enzimele specifice salivei). Daca nu puteti procura acest spray (se produce in Germania) preparati intr-un pulverizator o emulsie din 30 picaturi de ulei de masline, la 30 ml apa. Se agita la fiecare utilizare si se pulverizeaza in gura, de cate ori este necesar.
* Protejarea cavitatii bucale contra uscaciunii se face cu putin unt sau ulei de masline, pus pe limba si plimbat prin gura, ca sa se unga o suprafata cat mai mare. Aceasta operatiune se face atat in cursul zilei, cat si seara, inainte de culcare. Exista un preparat special, Aldiamed-gel (in Germania), cu care se ung in fiecare seara limba si cavitatea bucala, pentru protejare impotriva uscaciunii.
* Pentru igiena gurii se indica folosirea produselor din gama Biotene (pasta de dinti, gel protector, apa de gura etc.) special create sa reduca uscaciunea gurii. Toate produsele din aceasta gama contin enzime, aloe vera etc. si compenseaza lipsa acestora din saliva.
Uscaciunea gurii poate provoca fisuri in limba si in jurul acesteia,