Acţiunile împotriva celor care defrişează pădurile sunt insuficiente, iar pedepsele pentru cei care taie ilegal pădurile ar trebui înăsprite, a declarat, ieri, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.
"Nu sunt deloc mulţumit cu ce se întâmplă din punctul de vedere al tăierilor ilegale de păduri, chiar dacă am făcut un protocol în urmă cu doi ani cu Ministerul de Interne şi am făcut multe descinderi inopinate. Dar de multe ori, local, se află şi nu poţi veni cu amenzi. Avem circa 18.000 de angajaţi la Romsilva - că e mult sau puţin, trebuie analizat - în alte ţări sunt mai puţini oameni, dar acolo e alta mentalitatea şi trebuie să convingem oamenii, şi prin amenzi mai mari, şi prin modificarea legislaţiei penale", a declarat Borbely, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Sibiu.
Ministrul Mediului a spus, totodată, că a propus Ministerului Justiţiei modificarea încadrării furtului de lemn la faptă penală de la cinci metri cubi la jumătate de metru cub. "Am propus ca nu de la cinci metri cubi, ci de la jumătate de metru cub furat să se întocmească dosar penal şi suntem în discuţii cu Ministerul de Justiţie pe această temă. Dar, repet, în această perioadă când schimbările climatice nu sunt doar o expresie la modă, nu putem sta nepăsători. Trebuie făcut mai mult", a spus, citat de Mediafax, ministrul Mediului şi Pădurilor.
Potrivit acestuia, de la începutul anului, au fost deschise aproximativ trei mii de dosare penale pentru furt de lemne. Borbely a declarat că obiectivul Ministerului Mediului este de a creşte suprafaţa împădurită a României, de la 27,7 la sută, cât este în prezent, la 30 la sută.
Potrivit ministrului Mediului, în 2010, fondurile alocate împăduririlor au fost mărite de şase ori, faţă de 2009. "La Ministerul Mediului am reuşit să alocăm de şase ori mai mulţi bani pentru împăduriri decât în 2009, însemnând în jur de