Din ianuarie 2011, un miliardar rus, Kerimov, a pus Anji Mahacikala pe harta fotbalului mondial. A pompat milioane de euro, a transferat jucători cu nume, iar de câteva zile l-a transformat pe Eto'o în cel mai bine plătit jucător al planetei. Nicolae Stanciu, fostul căpitan-legendă al Rapidului, a depănat pentru ProSport câteva amintiri din perioada pe care a petrecut-o la gruparea din capitala Daghestanului. În 2002, Nae era printre primii stranieri din istoria lui Anji, iar echipa cunoaştea o altfel de realitate.
Una aflată la capătul opus al drumului pe care a intrat acum Anji, grupare care vizează în scurt timp titlul în Rusia şi performanţe în Europa. În urmă cu nouă ani lupta pentru evitarea retrogradării, lua jucători aproape în orice condiţii şi nu arunca pe piaţă cu milioanele de euro, cum face în ultimele luni, când a devenit un adevărat "El Dorado" pentru fotbalişti.
Nae, ce poţi să ne povesteşti despre aventura pe care ai avut-o la Mahacikala?
Am dat probe la FC Uralan Elista, unde mai era Marius Bratu, actualul antrenor cu portarii de la Rapid, Norbert Niţă, care jucase pe la Farul, şi Marincău. Nu am fost oprit în lot. Era jumătatea campionatului, în august. Am dat probe apoi la Anji, unde era debandadă la echipă, aveau nevoie de jucători. Am luat probele imediat. Baza de pregătire şi stadionul se aflau lângă Marea Caspică, îţi băteau valurile în geam, iar dimineaţa te trezeau vapoarele care plecau la pescuit. Terenul de antrenament era pământ. Chiar dacă îl udau tot timpul, se usca din cauza brizei.
Femeile, interzise pe plajă!
Putem să vorbim despre Mahacikala ca despre un oraş turistic?
Nu. Plaja era plină cu stufăriş, cu bălării. Femeile nu aveau voie pe plajă, ei sunt musulmani. Baza era păzită de către autorităţi şi nu aveai voie să pleci singur în oraş. Dacă voiai să ieşi, trebuia să fii însoţit de u