Guvernul Rusiei a construit de-a lungul ultimului an, un centru tehnologic numit Innograd, care se va întinde pe o suprafaţă de patru kilometri pătraţi şi va găzdui în jur de 30.000 de cercetători şi ingineri, relatează Forbes. Ambiţia preşedintelui Dmitri Medvedev este de a transforma acest centru într-un Silicon Valley rusesc, unde vor fi dezvoltate tehnologii care vor ajuta "la reducerea costurilor, la sporirea veniturilor întreprinderilor şi la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de mediu".
Innograd, un hub de cercetare şi inovaţie, reprezintă probabil cel mai mare efort al statului rus de a deschide drumul următoarelor generaţii de tehnologii din domenii precum telecomunicaţiile, ştiinţele vieţii şi energia nucleară, scriu jurnaliştii străini.
Proiectul a fost anunţat anul trecut în februarie drept o componentă esenţială a planului de modernizare pus la punct de cabinetului lui Medvedev. Iniţiativei ruseşti i s-au alăturat nume mari din industrie. Cisco, Boeing, Microsoft, Intel, Siemens, Nokia, Tata, precum şi alte companii au investit în jur de 250 de milioane în acest Silicon Valley din apropierea Moscovei.
Preşedintele a explicat la vremea aceea că Innograd nu va produce "jucării", ci va consolida noi tehnologii care vor ajuta "la reducerea costurilor, la sporirea veniturilor întreprinderilor şi la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de mediu".
Proiectul a atras atenţia şi unor instituţii de cercetare şi universităţi de top. Spre exemplu, Universitatea Stanford şi Universitatea Cambridge au fost de acord să contribuie la ambiţia rusească, însă deocamdată nu se cunosc detalii.
În plus, Craig Barrett, fostul CEO al Intel Corp, este co-preşedinte al proiectului, alături de foştii laureaţi ai premiului Nobel, Jores Alferov şi Roger David Kornberg. "Skolkovo (localitatea în care a fost construit Innograd n.r.) va deveni un fel de