Dacă în 1989 fumau doar 11,3% din femeile adulte, în 2009 proporţia celor care „apelau“ zilnic la ţigară a ajuns la 21,9%. Iar numărul fumătoarelor creşte în continuare. Dependenţa de nicotină apare la cei care fumează peste zece ţigări pe zi şi este mai greu de tratat la femei. Efectele negative sunt mai grave în cazul acestora.
O statistică a Institutului de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti arată că în ultimii 20 de ani numărul femeilor fumătoare din România s-a dublat. Iar 55% din ele sunt la vârsta fertilă. Adina (30 de ani) este una dintre ele.
Versurile „Plămânii ei sunt două scrumiere, dar funcţionează perfect" i se potrivesc mănuşă. În urmă cu câteva luni, Adina a făcut o spirometrie, investigaţie care poate pune în evidenţă probleme la nivelul plămânilor. Dar analiza a indicat că aceştia funcţionează la parametri normali deşi, zilnic, de peste zece ani, fac efortul de a filtra fumul inhalat din ţigară. Şi restul analizelor arată că Adina este sănătoasă. Există totuşi un semnal de alarmă: nivelul crescut de colesterol care nu se justifică prin alimentaţie, ci doar prin consumul de cafea şi de ţigări.
„Nicotina acţionează direct asupra inimii, crescând frecvenţa cardiacă, dar şi asupra vaselor de sânge, producând vasoconstricţie. Aceasta se traduce prin creşterea tensiunii arteriale", explică medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional „Stop Fumat!". Cu fiecare fum tras din ţigară, inima se contractă mai puternic şi mai des, fiind forţată să funcţioneze în condiţii improprii, deoarece cantitatea de oxigen din sânge este redusă ca urmare a inhalării de monoxid de carbon din fumul de tutun. În aceste condiţii, este uşor de înţeles de ce inima fumătorilor cedează mai repede.
Femeile sunt mai afectate decât bărbaţii
Un studiu recent, realizat la universităţile „Minnesota" din M