O delicatesă lacto-vegetariană pe măsura bucătăriei italiene! Chiar şi marii iubitori ai cărnii se vor opri o clipă asupra unei porţii de lasagna umplută cu vinete, roşii şi ardei, ninsă din belşug cu parmezan.
Porţii: 6
Timp de preparare: 80 de minute
Ingrediente:
18 foi de lasagna (aproximativ 300 g uscate)
1 ceapă mare
4 căţei de usturoi
2 vinete
2 ardei graşi
3 roşii decojite (sau o cutie de cubuleţe de roşii în bulion)
2 linguri pastă de tomate
3 linguri ulei de măsline
300 ml supă de legume
1 lingură frunze tocate de busuioc
1 lingură rasă de zahăr
1 lingură de unt
1 lingură făină
300 ml lapte
1 linguriţă nucsoara
160 grame parmezan ras
sare
piper
Preparare:
Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Scoateţi cotoarele şi seminţele ardeilor. Răzuiţi parmezanul şi împărţiţi-l în patru părţi egale.
Tocaţi ceapa, roşiile şi usturoiul. Tăiţi vinetele şi ardeii cubuleţe sau julienne.
Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
Sotaţi ceapa şi usturoiul până când ceapa devine sticloasă.
Adăugaţi vinetele şi ardeii graşi şi amestecaţi până se înmoaie bine.
Adăugaţi roşiile, pasta de tomate, supa de legume şi zahărul.
Lăsaţi să fiarbă totul, la foc mic timp de 20-25 de minute, amestecând constant, până când legumele s-au înmuiat şi lichidul a scăzut. După ce amestecul s-a legat, luaţi tigaia de pe foc, adăugaţi frunzele de busuioc tocate, asezonaţi cu sare şi piper.
Până se leagă amestecul de legume, preîncălzişi cuptorul la 160 de grade Celsius.
În paralel, înmuiaţi foile de lasagna într-o tavă în apă clocotită care să le acopere, timp de 10 minute.
Preparaţi un sos Bechamel. Topiţi untul într-o tigaie şi adăugaţi făina. Înmuiaţi făina în unt topit, fără a o prăji. (vezi foto). Stingeţi