In comunicatul de presă CERN din 25 August 2011 este prezentat unul din primele rezultate ale experimentului CLOUD, de la acceleratorul Proton Synchrotron de la CERN, publicat tot azi în revista Nature.
Experimentul CLOUD se bazează pe o cameră cu ceață (Wilson), detector folosit încă din primele cercetări de fizica particulelor. Cu un asemenea detector de exemplu, în anul 1932 a fost descoperit pozitronul, iar în anul 1950 mezonul K.
De data aceasta CLOUD, cu o cameră cu ceață de ultimă generație, studiază efectul radiațiilor cosmice în formarea aerosolilor atmosferici în condiții de laborator bine controlate. Condițiile atmosferice pot fi simulate și controlate cu mare precizie, inclusiv realizarea unor concentrații de urme de vapori, ce permit controlul formării de aerosoli. Folosirea de fasciculele de particule accelerate de la Proton Synchrotron , constituie o sursă artificială, controlabilă, de radiații cosmice.
Aerosolii sunt mici formațiuni, în stare lichidă sau solidă, aflate în suspensie în atmosferă, care alcătuiesc centri de formare de picături din formațiunile noroase. Studierea proceselor de formare de aerosoli este deosebit de importantă pentru înțelegerea factorilor ce conduc în final la schimbări climatice.
Până acum se considera că formarea de aerosoli se datora urmele de vapori din atmosferă. Rezultatele prezentate însă de experimentul CLOUD arată că aceștia pot explica doar în mică măsură formarea de aerosoli din atmosfera joasă. In schimb, un rol major în acest proces îl joacă ionizarea produsă de razele cosmice.
Conducătorul acestui experiment, fizicianul britanic Jasper Kirkby, spune că studiile efectuate la CERN arată că formarea de aerosoli in troposferă în urma ionizărilor produse de razele cosmice de proveniență solară, este mult mai importantă în dezvoltarea de centri de însămânțare a norilor, decât contribuți