Ca om politic cu mare experienta, Ion Iliescu a inteles exact care este problema USL si de unde vine marele pericol. Este ceea ce au vestit sondajele daca Victor Ponta le-ar fi citit corect si au confirmat alegerile din 22 august.
Dupa cateva zile de tacere, patriarhul PSD a rabufnit: "(votul uninomnal n.r.)A slabit forta partidelor, a programelor si a platformelor, a ideologiilor. A diluat relatia cu alegatorul si i-a favorizat pe cei cu parale, care nu aveau niciun program de partid. In opinia mea, se impune revenirea la votul pe liste".
Intr-adevar, USL nu face fata votului uninominal, dar nu din motivele invocate de fostul presedinte. PSD nu poate impune candidati necompromisi si au pierdut legatura cu electoratul lor traditional. Aceasta este marea si consacrata slabiciune a presedintelui de facto al PSD, Adrian Nastase, care nu poate promova decat oameni dupa chipul si asemanarea lui, aroganti si dosariabili. Ca dovada PSD a ajuns sa piarda in Moldova rurala, ceea ce pe vremuri era de neconceput. E drept, in urma cu 3 ani, pe un uninominal pur, fara redistribuire, PSD ar fi avut cu 7 mandate parlamentare in plus si ar fi castigat alegerile. De atunci s-au schimbat insa multe, electoratul este mai sceptic si mai dezamagit, iar PDL, ajuns intr-o situatie limita, pare sa-si fi regasit ceva din agilitatea pierduta.
Problemele PNL cu uninominalul sunt vechi. In urma cu 3 ani, pe un uninominal autentic, PNL nici macar n-ar fi fost in Parlament caci n-ar fi trecut pragul electoral. Chiar sa fi intrat totusi, parlamentarii liberalii puteau fi numarati pe degete. In locul lui Crin Antonescu, perdant in colegiul sau, ar fi ajuns in Parlament adevaratul castigator din colegiul respectiv, Ionut Popescu.
Asadar, singura sansa a USL este sa valorifice votul politic negativ, motiv pentru care ar avea nevoie ca de aer de vot pe l