Preşedintele Germaniei a atacat dur programul prin care Banca Centrală Europeană (BCE) cumpără obligaţiuni ale statelor lovite de criză, singurul care ţine sub control costurile de fianţare ale acestor ţări, preţurile la care băncile îşi asigură datoria contra defaultului au atins niveluri istorice, iar instituţiile de credit sunt tot mai neîncrezătoare una în cealaltă.
Toate acestea ar putea provoca, în numai câteva săptămâni, o prăbuşire a burselor mai severă decât cea care a urmat colapsului băncii americane Lehman Brothers, avertizează bancherii.
Preşedintele Germaniei atacă dur BCE, instituţie condusă de francezul Jean-Claude Trichet
Preşedintele Germaniei, cea mai mare economie europenă şi vocea cu cea mai mare greutate în deciziile zonei euro, a caracterizat ca ilegal programul prin care BCE cumpără începând cu luna mai a anului trecut obligaţiuni emise de statele cele mai lovite de criză pentru a le facilita accesul la finanţare, scrie Financial Times. "Pun la îndoială legalitatea programului BCE de cumpărare de obligaţiuni ale statelor individuale", a spus preşedintele german Christian Wulff.
Până în prezent, BCE a cheltuit 110 mld. euro pe datorii suverane. La începutul lunii, instituţia a început să achiziţioneze obligaţiuni italiene şi spaniole pentru a preveni creşterea randamentelor acestora.
Săptămâna trecută, achiziţiile s-au ridicat la 14,3 mld. euro, faţă de 22 mld. euro săptămâna anterioară. Declaraţia preşedintelui german reprezintă cel mai dur atac de până acum la adresa programului BCE şi subliniază îngrijorările din Germania referitoare la politizarea gardianului monedei euro.
Tratatele Uniunii Europene interzic BCE să cumpere direct de la statele emitente obligaţiuni, explică preşedintele. Însă banca achiziţionează datorii de pe piaţa secundară. Interdicţia ca băncile centrale să finanţeze guver