Angajaţii de la stat care lucrau în instituţiile de gestionare a fondurilor europene nu se vor putea angaja într-o companie care implementează un proiect european, pentru că Guvernul a blocat migrarea acestora printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată la finele lunii iunie.
Aproape 6.000 de funcţionari publici implicaţi în procesul de atragere a banilor europeni s-au reorientat către mediul privat din 2007 până în prezent, demotivaţi de salariile mici de la stat, potrivit unor estimări făcute de consultanţii din piaţă.
"Ordonanţa 66 de pe data de 30 iunie a venit cu un element «diabolic» în ceea ce priveşte sancţionarea neregulilor în utilizarea fondurilor europene. Un funcţionar care vrea să plece din cadrul autorităţii de management într-un proiect finanţat din fonduri europene, unde este mai bine plătit, va determina rezilierea contractului pe care îl are beneficiarul proiectului. Decizia a fost luată la nivelul Ministerului de Finanţe, ca urmare a influenţelor pe care le-ar putea avea în cadrul proiectelor funcţionarii care au făcut parte din echipa de evaluatori, din rândul angajaţilor care verifică proiectele sau al celor care s-au ocupat de plăţi. Practic, beneficiarii vor fugi de noi de acum încolo, cel puţin pentru o perioadă de un an de la semnarea contractului de finanţare", a spus Carmen Ionel, cea care a preluat conducerea AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane în valoare de 4,25 mld. euro.
Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată aproape tacit, iar normele de aplicare ale acesteia se vor publica într-o hotărâre de guvern de săptămâna viitoare.
"Beneficiarii persoane fizice/juridice de drept privat nu au dreptul de a angaja persoane fizice sau juridice care au fost implicate în procesul de verificare/evaluare a cererilor de finanţare în cadrul procedurii de s