Cei mai mari experţi în domeniul economiei din lume cred că zona euro va supravieţui crizei datoriilor, dar estimează că, dacă s-ar pune problema destrămării zonei euro, mult mai logic ar fi să se retragă din ea puternica Germanie, şi nu Grecia, deja afectată, relatează vineri agenţia Reuters.
În condiţiile în care pieţele sunt la limită în legătură cu munţii uriaşi de datorii acumulate în Europa şi în Statele Unite ale Americii în timpul crizei financiare globale, 17 laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie s-au reunit în această săptămână în insula pitorească Lindau, de pe lacul Constance, din sudul Germaniei, pentru a discuta despre această problemă.
Printre ei se află Joseph Stiglitz, care a obţinut Premiul Nobel în 2001, Myron Scholes, în 1997, şi Ribert Mundell, în 1999.
''Nu cred că euro este pe marginea prăpastiei'', a declarat Mundell. ''Europa trebuie să se îndrepte '' spre ceva ce-ar echivala cu Statele Unite ale Europei'', a adăugat el.
Dezbaterile participanţilor din liniştita insulă au fost intense. Subiecte mari de discuţii au fost cele precum încetinirea ritmului de creştere economică în SUA şi dacă va ajuta cea de-a treia rundă de relaxare cantitativă, aşa-numitul QE3, de la Rezervele Federale.
Dezbaterea pe tema stimulare versus austeritate a fost, de asemenea, puternică, dar problemele zonei euro şi temerile că ea se va destrăma au ocupat un loc central al discuţiilor.
În opinia lui Stiglitz, există ''un consens în rândul economiştilor că ar fi mai bine, în termeni de complexitate contractuală, să plece mai degrabă Germania decât Grecia''.
Dacă ţări împovărate de datorii, precum Grecia, ar trebui să plece din zona euro, atunci monedele lor naţionale s-ar devaloriza, făcând şi mai dificilă rambursarea datoriilor lor exprimate în euro.
Dacă ţări puternic