Un val de violenţeincredibile s-a abătutasupra ţării. Zilnic,atacuri cu arme albe şi de foc, tâlhării pe şosele, demenţă şi agresiuni în traficul rutier, furturi de maşini, jafuri în sate şi pe ogoare, bancomate şi locuinţe sparte, poliţişti umiliţi şi chiar rupţi în bătaie. Săltarea de mascaţi a câte unei bande, acţiune în sine lăudabilă, e departe de a frâna fenomenul, iar Parchetele şi instanţele sunt şi ele neconvingătoare. Un val de violenţeincredibile s-a abătutasupra ţării. Zilnic,atacuri cu arme albe şi de foc, tâlhării pe şosele, demenţă şi agresiuni în traficul rutier, furturi de maşini, jafuri în sate şi pe ogoare, bancomate şi locuinţe sparte, poliţişti umiliţi şi chiar rupţi în bătaie. Săltarea de mascaţi a câte unei bande, acţiune în sine lăudabilă, e departe de a frâna fenomenul, iar Parchetele şi instanţele sunt şi ele neconvingătoare.
Debandada are multiple explicaţii, în nici un caz doar sărăcia şi stresul din societate. Recrudescenţa infracţionalităţii, susţinunele voci, ar fi început odată cu punerea la zid a Poliţiei de către preşedinte, în urma manifestaţiei de acum un an, de la Cotroceni, agravându-se după ce, pocnind din călcâie, executanţii Boc şi Igaş au tăiat la sânge veniturile jandarmilor şi ale poliţiştilor, i-au dat afară cu miile şi i-au inhibatpe cei rămaşi.
Mă tem însă că avem de-a face şi cu un soi de grevă perlată a poliţiştilor, de care interlopii profită din plin. Ce face stafful MAI? În cap cu Igaş, bate câmpii şi ne prăfuieşte. E falsă teoria că avem mai mulţi poliţişti decât media europeană, e vorba despre structuri şi atribuţii diferite. Dar mai ales e o mistificare grosolană a realităţii ideea că am avea o infracţionalitate mai redusă şi în scădere, faţă de multe alte ţări europene:criteriile de încadrare juridică sunt cu totul altele.
Deseori, ceea ce pe acolo e taxat şi pedepsit ca infracţiune,