Reducerea TVA la 9% la alimentaţie în domeniul turismului este încă incertă, iar măsura va fi luată numai după ce se va vedea care este impactul asupra bugetului.
“Nu spun nici da, nici nu! “, a declarat astăzi premierul Emil Boc, la Radio România Actualităţi, răspunzând astfel la întrebarea legată de posibilitatea scăderii TVA la această categorie de servicii.
“Dacă din punct de vedere economic va fi posibil acest lucru, îl vom face! Dacă nu va fi posibil, nu îl vom face! Orice măsură nouă trebuie foarte bine analizată, văzut impactul bugetar pe care îl are, pentru că România şi-a recâştigat stabilitatea macro-economică şi toţi care se uită la România astăzi ne cer în primul rând stabilitate şi predictibilitate”, a explicat premierul.
Subiectul a fost abordat după ce, ieri, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a spus că în Guvern se poartă discuţii pe această temă.
În prezent, statul percepe o cotă de 9% în turism doar pentru partea de cazare şi mic dejun.
Veniturile colectate din această taxă pe consum sunt însă foarte importante pentru bugetul general consolidat. În primele şapte luni, statul a încasat 25,7 miliarde de lei din TVA, cu 31% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe. Suma reprezintă un sfert din veniturile totale la buget.