De câteva zile craiova. adevarul.ro îi provoacă pe locuitorii Băniei să îşi aleagă simbolul oraşului. Lista iniţială de propuneri a fost completată chiar de cititori, iar ierarhia s-a schimbat de la o zi la alta.
Statuia lui Mihai Viteazul şi Parcul Nicolae Romanescu au ocupat, până acum, locuri fruntaşe, iar Craiova Maxima a ajuns chiar lider, semn de nostalgie din partea suporterilor rămaşi fără echipă, după ce Universitatea a fost dezafiliată de Federaţia Română de Fotbal. Unul dintre cei care comentează pe site, „Roman“, consideră că „o şatră de ţigani“ ar fi un simbol nimerit pentru Cetatea Banilor, caracterizată şi de „o justiţie oarbă“ şi „multe tone de mizerie şi de barbarie“.
Oraşul care oferea de lucru miilor de muncitori de la Oltcit, Avioane, Combinatul chimic, Întreprinderea de Tractoare şi Maşini Agricole (ITMA), Electroputere, Întreprinderea de Utilaj Greu (IUG) şi-a făcut, în ultimii ani, faima de urbe a interlopilor, a judecătorilor corupţi, a carderilor, a „regilor“ rambursărilor de TVA.
Dacă Oltcit a devenit Ford, iar IUG şi ITMA au fost privatizate şi mai produc, chiar dacă nu la capacitatea de altădată, Doljchim este pe butuci, iar Electroputere va concedia, de la 1 octombrie încă 300 de angajaţi. Prea puţină bunăstare vor aduce proiectele acelea europene, de câte 5 milioane de euro, menite să mai absoarbă din numărul tot mai mare de şomeri, care au ca finalitate, în cel mai fericit caz angajarea a câte 10-15 studenţi. Aduc ceva doar în buzunarele celor plătiţi cu 200 de lei pe oră să le aplice.
Dacă marii contribuabili au cam dispărut şi oricum, impozitul lor merge la bugetul consolidat al statului, ceea ce se mai strânge în bugetul local ajunge în buzunarele asfaltatorilor.